Függőség pszichológiája: Mi hajt minket a függőség felé?

F

A függőség kezdetei

A függőség nem egyik napról a másikra alakul ki. Sokszor egy hosszú út áll mögötte, ami különböző érzelmekkel és körülményekkel van teli.

Hogyan alakulnak ki a függőségek?

Az emberek gyakran kerülnek stresszes helyzetekbe, amikor valamilyen menedéket keresnek. A függőség gyakran egy menekülési útvonalnak tűnik. A probléma az, hogy ez a menedék rövid távú megoldás, és hosszú távon komoly következményekkel jár.

Milyen szerepet játszanak a hormonok?

Amikor valami jól esik, a dopamin szint növekszik az agyban. Ez az érzés olyan erős lehet, hogy az emberek újra és újra meg akarják tapasztalni. Ezen kívül, más hormonok is beavatkozhatnak, például az adrenalin, ami egy izgalmas élmény után is megnövekszik.

A társadalom hatása

A környezet, amiben élünk, gyakran befolyásolja a döntéseinket. Ha valaki olyan közösségben él, ahol a függőség elfogadott vagy dicsért, nagyobb az esélye annak, hogy ő is függővé váljon.

Mik a függőség jelei?

Nem mindig könnyű észrevenni a függőség jeleit. Azonban, ha valaki elveszíti az irányítást, és már nem tudja abbahagyni a káros szokásait, az egyértelmű jel.

A függőségből való kilábalás

A függőségből való kilábalás hosszú és kemény út. Azonban, a megfelelő támogatással és elszántsággal, lehetséges a változás.

Összefoglalva, a függőség komplex probléma, ami különböző tényezők kombinációjából adódik. Azonban, a megértés és a támogatás révén, lehetséges a gyógyulás és az új élet kezdete.

A szerzőről

elegprogram

Megjegyzés hozzáadása